FREDOV PROGRAM

VADBA V VODI ZA DOJENČKE IN MALČKE PO FREDOVEM PROGRAMU UČENJA PLAVANJA


Spoštovani starši, gre za naše otroke in za najlepšo nalogo, ki jo prevzemamo kot starši. Vsi si srčno želimo napredek in zdrav razvoj našega otroka. Z veseljem in varnostjo se nadaljuje doživljajski svet malčkov - kar je najboljši dokaz, da smo na pravi poti.

Freds Swim Academy je od leta 1986, vključena v raziskovanje zgodnjega razvoja otrok. S Fredovimi plavalnimi obroči za dojenčke in malčke se je razvila metoda učenja za vsako starostno skupino. Vadba že denajsto leto poteka tudi v Sloveniji. Vsako leto se v naše programe vključuje preko 4000 otrok s svojimi starši.

Dojenčke, malčke in otroke učimo po 3-stopenjskem plavalnem programu do pravilne tehnike plavanja. Do rezultatov smo prišli s posebej zasnovanimi plavalnimi pripomočki - Fredovimi plavalnimi obroči.

Fredov plavalni obroč je poseben plavalni obroč, ki je v zadnjem delu odprt in ima v notranjosti obroča trebušni del, na katerem otrok leži, pripet pa je z varnostnim pasom, tako da otrok nikakor ne more zdrkniti iz obroža. Otrok je v optimalni trebušni legi. Fredov obroč ima notranji in zunanji napihljiv prekat. Tudi varnostni pas in trebušni del sta napihljiva. Fredova metoda učenja plavanja je razdeljena na tri stopnje, pri katerih se uporabljajo različni obroči. Le-ti se razlikujejo po velikosti in barvi. Poznamo rdeči, oranžni in rumeni Fredov plavalni obroč.

Rdeči Fredov obroč: je med vsemi obroči največji in ima največji vzgon in stabilnost. Zaradi tega nudi tisto podporo, ki jo otrok potrebuje pri prilagajanju na vodo in pri učenju pravilnega udarca z nogami. Relativno omejen prostor za gibanje z rokami v tej fazi je načrten, da se otrok najprej osredotoči na gibanje nog, kajti v tej fazi je gibanje z rokami manjšega pomena. Uporabljamo ga od treh mesecev starosti do 3. leta.

Oranžni Fredov obroč: je srednje velikosti z zmanjšanim vzgonom in stabilnostjo. Na ta način je omogočena večja svoboda gibanja rok. Spodbuja se avtomatizacija udarca in koordinacija udarca z zavesljajem. Malček preplava več z žabjim gibanjem, spreminja smer plavanja, se obrača ter je samostojen in sproščen v vodi. Uporablja se v obdobju od 2. do 6. leta starosti.

Rumeni Fredov obroč: To je najmanjši obroč z najmanjšim vzgonom in stabilnostjo ter najmanjšim volumnom, zato omogoša največjo svobodo gibanja. Na ta način otrok plava z lastno močjo in tehniko. Ko otrok plava daljšo razdaljo in spreminja smer z rumenim obročem, bo metodični postopek speljan naprej. Postopno zmanjšujemo volumen zraka v zunanjem delu obroča. Otrok nekaj časa v spremenjenih pogojih plava daljšo razdaljo in spreminja smer. Nato postopno spuščamo zrak v notranjem obroču. S tem otrok prevzame vzgon in plava pri popolnem odvzemu zraka samo s stranskimi deli obroča, ki še vsebujejo zrak. Ti stranski deli nimajo nosilne, ampak psihološko funkcijo. V tej stopnji popuščanja zraka smo posebno pozorni na mirno, enakomerno plavanje. Ko otrok doseže to stopnjo učenja, lahko sam skrbi za vzgon in opusti pripomoček, ko je sam na to pripravljen. Uporablja se predvidoma med 4. in 8. letom starosti.

Besedilo: Dr. Dorica Šajber