Vadba za nosečnice in mamice po porodu
Nosečnost je obdobje velikih anatomskih, fizioloških in emocionalnih sprememb, zato je vzdrževanje dobre telesne pripravljenosti bistvenega pomena za kvalitetno nosečnost in porod ter čim hitrejše poporodno okrevanje. Zdrave nosečnice, ki želijo najboljše zase in za svojega še ne rojenega otroka, se lahko od tretjega meseca nosečnosti naprej pridružijo programu redne predporodne vadbe v vodi, ki se pod strokovnim vodstvom vaditeljic dvakrat tedensko odvija v higiensko neoporečnem malem bazenu na Fakulteti za šport v Ljubljani.


Vabljene vse nosečnice in mlade mamice, ki bi rade preizkusile vadbo v vodi

Vadba v vodi je na svoje vrsten način prilagojena vsem nosečnicam in mamicam po porodu. Telovadba za nosečnice in mamice je strokovno vodena, vodijo jo licencirani učitelji/trenerji plavanja z dodatno usposobljenostjo za vodenje vadbe.
V vodi se boste lahko sprostile in razbremenile težo vašega trebuščka, hkrati pa boste krepile in izboljševale vzdržljivost mišic telesnega jedra in medeničnega dna.
Vadba poteka ob glasbeni spremljavi s pomočjo posebnih pripomočkov za vadbo v vodi in traja 45 minut. Program vadbe sestavljajo ogrevanje, aerobna vadba, vaje za krepitev mišic ter raztezanje s sproščanjem.

Začetki vadbe

Vadbo smo zasnovali skupaj z Natašo Petavs, diplomantko Fakultete za šport (organizator športno rekreativnih programov) in Andrea Backović Juričan, višjo fizioterapevtko, ki je po zgledu ameriškega programa za nosečnice tudi pri nas vpeljala podobno strategijo vadbe za lajšanje predporodnega obdobja in pripravo na rojstvo. S tem je nastala tudi knjiga Vodna aerobika - Vadba v vodi za nosečnice in Vadba v vodi za seniorje. V njej so opisane posebnosti nosečniške vadbe in vadbe po porodu, kakšni so pristopi individualizacije vadbe glede na posameznico.Merjenje diastaze

Diastaza je pojav, ko se preme trebušne mišice (rectus abdominus) razmaknejo. Razmik premih trebušnih mišic se večkrat pojavlja proti koncu nosečnosti, saj si telo z razmikom poveča prostor za plod. Da bi zagotovili vadbo najvišje kakovosti se na naših vadbah meritev izvaja ob prvem obisku, nato pa redno enkrat mesečno. Meritev je za nosečnice priporočljiva, saj se glede na prekomerni razmik premih trebušnih mišic nosečnici prilagodi vadbo. Merjenje diastaze je za nosečnice brezplačno. Ob merjenju vadeče tudi podučimo o diastazi in pravilnem načinu merjenja. Tako si lahko diastazo (razmik premih trebušnih mišic) izmerijo tudi same doma.Informacije o vadbi
Kraj: mali bazen Fakultete za šport

Z vadbami začnemo 22. septembra 2023 po urniku:
- petek 18-19h (trenutno le en termin)

Cena vadbe:
  • 1x tedensko 70€/mesec
  • enkratni obisk vabe je 18

Vaditeljice:
Maja Virant, prof. šp. vzgoje, trener plavanja
Katarina Javornik, dr. med., učitelj plavanja
Alja Valenčič, mag šp. vzgoje, učitelj plavanja


Nosečnice in mamice, ki bi rade poizkusile vadbo v vodi, ste lepo vabljene, da se nam pridružite!
Preden se nosečnica odloči za program vadbe v vodi je priporočljivo, da se posvetuje s svojim ginekologom. Ginekolog namreč najbolje pozna zdravstveno stanje nosečnice ter izključi morebitno prisotnost kontraindikacij in omejitev za vadbo.


Informacije in prijave: 041 953 656 ali na e-naslov: nosecnice@plavalna-zveza.si


Informacije najdete tudi na strani: