KAKO PRISTOPITI, ČE OTROK NE ŽELI NADETI FREDOVEGA OBROČA?

POSTOPNO PRIVAJANJE NA PLAVALNI REKVIZIT

Za otroka je Fredov plavalni obroč nekaj novega

Je nekaj, kar posega v njegov osebni prostor. Spomnite se reakcije, nekaterih malčkov na čevlje, ko jih prvič obujejo. Ni jim všeč, da jih čevelj omejuje - seveda imajo raje boso nogo. Iz varnostnega vidika pa mora obroč imeti na sebi. Nudi pa mu tudi pomoč pri plavanju. Napihnjen in pravilno zapet obroč otroku nudi optimalen vodoraven položaj in dodaten vzgon ter stabilnost, kar mu omogoča samostojno premikanje po vodni gladini. Optimalen položaj in samostojnost zagotavljata užitek v gibanju, občutek varnosti in učinkovito gibalno učenje. Tako lažje in hitreje napreduje v plavanju.

Če imamo možnost, otroka seznanimo z obročem že pred plavanjem, naj bo to plavanje v bazenu ali v morju. Doma Fredov obroč napihnemo in ga dojenčku oz. malčku pokažemo. Razložimo mu, da bomo pripomoček uporabili na plavalnem tečaju (ali ob igri) ter mu pustimo, da si obroč ogleda in ga razišče. Na obroč odložimo tudi igračke, s katerimi se bo med plavanjem ali kopanjem igral. Plavalni obroč mu bo tako med poznejšim plavanjem bolj domač. Dojenčku oz. malčku nataknemo obroč, zaploskamo in pokažemo navdušenje. Opravil je prvi zavesljaj na svoji plavalni poti. Vzdignemo ga v zrak in ga objamemo. Plavanje in gibanje v vodi naj bo že od samega začetka prijetna in zabavna izkušnja, ki omogoča vam in otroku, da kvalitetno preživljate skupni prosti čas.

Če je obroč otroku še vedno tuj in se mu upira, natikanje obroča imitiramo tudi na sebi. S tem mu pokažemo, da je to nekaj običajnega in nenevarnega. Lahko ga nadenemo tudi bratcu ali sestrici, ki mu bo za zgled. Ni potrebno, da spoznavanje z obročem poteka dolgo. Obroč naj nosi minuto ali dve. Za navodila o pravilni uporabi obroča lahko pred začetkom tečaja plavanja dojenčkov vprašate učitelje plavanja.

Ob nepravilni namestitvi, ga lahko plavalni obroč tišči

Ko otrok nosi obroč, preverimo, če ga na kateremu mestu tišči. Pregledamo ali so naramnice napihnjene in pravilno zasukane. Reguliramo lahko dolžino naramnic in napihnjenost stranskih komor, kateri objameta trup. Da bo otrok optimalno nameščen v obroč, se mu mora ta tesno prilegati. Preverimo tudi napihnjenost zunanjih dveh komor oz. obod obroča, ki mora biti napihnjeni toliko, da na šivu ni nobenih gub. Obroč tako otroku nudi stabilnost in oporo. Položaj otroka je primeren takrat, ko je njegov položaj čim bolj vodoraven, z rokami seže do vode, ob tem pa je uravnotežen, torej ga ne prevrača naprej ali nazaj. Položaj jep pravilen, ko otrok v obroču "poljubi” žabico - so njegova usta v liniji s sliko žabca Freda na robu obroča. Preverimo tudi, da Fredov obroč ni mrzel, kar se lahko zgodi, če ga shranjujemo v mrzlem avtomobilu.

Okolje v katerem se z obročem spoznava, je lahko zanj novo

Ko se z dojenčkom oz. malčkom vključimo na plavalni tečaj ali se z njim kopamo sami, se moramo zavedati, da je okolje zanj novo, kar lahko predstavlja dodatno oviro pri spoznavanju novega pripomočka in posledično pri usvajanju plavalnega znanja. Ker pa ste ob njem vi, oseba, ki jo ima rad in ji zaupa, lahko to oviro premaga. Ker je na vas navezan, je pomembno na kakšen način odreagirate. Tako kot v vsakodnevnem življenju, velja tudi na bazenu, bodite mirni, spodbudni, pohvalite otrokov napredek, pa naj bo to stik z vodo, natikanje obroča ali opravljen "plavalni” udarec z nogami. S tem otroku pomagamo, da premaga strah in začetno negotovost, le sproščen se je zmožen gibati v obroču. V pripomočku je nenazadnje fizično ločen od vas. Mogoče se nam, odraslim, ta razdalja na prvi pogled ne zdi pomembna, če pa pogledamo otroka, zanj ni bolj varnega in prijetnega mesta kot v objemu njemu ljubljene osebe. Tudi ko bo v obroču, mu podarimo kakšen objem. Če dojenček oz. malček še vedno zavrača obroč oz. se ne umiri je bolje, da ga vzamete iz obroča in preostanek plavalne ure preplavate skupaj z njim, morda potrebuje bolj postopno privajanje - in brez skrbi, bolje da preostanek te ure namenite prilagajanju na okolje in šele naslednjo uro učenju plavalnih vsebin, bolje kot da na silo izvajamo oboje hkrati.

Za otroka je vsaka nova stvar nekaj posebnega. Vsak dosežen mejnik, vse kar se zgodi prvič je mala (ali pa velika) zmaga zanj in za vas kot starše. Omogočimo otroku, da bo prvi korak na plavalni poti – seznanjanje s Fredovim plavalnim obročem – pozitiven, ter da bo prehod v vadbo v vodi oz. učenje plavanja dojenčku oz. malčku v veselje. Prilagamo še pravljico, preko katere lahko predstavite Fredov plavalni obroč.

Pravljica žabar Jako in ribica Liza (Račić, 2018)

Nekoč sta v majhnem in prelepem ribniku živela žabec Fred in ribica Liza. Ribica Liza je je bila vrhunska plavalka, plavala je naprej, nazaj, levo, desno, in povsod vmes. Nato pa nekega dne zagleda žabca Freda, ki ves nesrečen in objokan sedi ob robu ribnika. Ribica Liza ga vpraša, kaj je narobe, zakaj joče? Žabec Fred pove, da ne zna plavati in je zelo žalosten, ker se ne more igrati z njo, svojo prijateljico. Nato mu ribica odgovori, da ima super idejo. Izdelala mu bo plavalni obroč, s katerim ga bo naučila plavati tako hitro kot plava najhitrejša ribica. Postal bo odličen plavalec. Ribica Liza je držala obljubo, Žabcu Fredu je izdelala obroč in ga naučila plavati. Od tedaj naprej sta bila oba zelo srečna in se v svojem prelepem ribniku igrala ter zabavala do konca svojih dni.


Račič, D. (2018). Kako pristopiti, če otrok ne želi nadeti Fredovega obroča? Dorica Šajber (ur.) Vadba malčkov v vodi po Fredovi metodi - Elektronska verzija seminarskih nalog 2021.