MALČKI ČOFOTALČKI IN BANJANJE 

 

"Prihodnost se kaže v domišljiji naših otrok in se izpopolnjuje v njihovih igrah." 

-L. Andreadis 

 

Ob nastopu zimskih mesecev in nizkih temperatur pogosto sanjarimo o poletju in vsem, kar spada zraven – na toplo vreme, kratke rokave in sproščanje ob vodi. Poleg nas se igra naš malček, ki ob vodnih radostih vriska od veselja. A tudi med zimskimi meseci lahko vodne aktivnosti poustvarimo doma – poglejmo si kako.  

Kuhanje zimske enolončnice

Malčki nas radi posnemajo in jim je v veselje, da lahko počnejo vsakodnevne stvari kakor njihovi starši. Če imamo doma kopalno kad (to lahko izvedemo tudi v lavorju), malčku priskrbimo krožnike, šalčke in pribor, s katerimi preliva vodo in kuha pravo slovensko zimsko enolončnico. Seveda mu ne pozabimo priskrbeti tudi gobice, da bo na koncu posodo "počistil”! Igra bo poleg zabavnega preživljanja prostega časa nudila tudi priložnost za razvoj fine motorike – razvoj mišic dlani in prstov, ki so pozneje zadolžene za izvajanje pisanja in drugih delikatnih gibov. 

Čajanka

Igrica se dogaja na domačem dvoru, kjer se ob čaju družijo dvorne dame in gospodje. Pena iz milnih mehurčkov služi kot obleka. Malček si lahko naredi tudi pokrivalo ter ustvari grad, mizo, stole in karkoli drugega, kar se navezuje na kraljevo življenje. Dvorjani se uglajeno pozdravljajo in pogovarjajo, saj le tisti najbolj olikani spadajo na ta veličasten dvor. Malčku nalijemo "čaj” v posodico, mu ga ponudimo z "izvoli” in "hvala” ter dodamo tudi druge fraze. Motiviramo ga, da to izvede tudi on. Skozi banjanje ga tako učimo osnovnih vzorcev olike, hkrati pa z oblikovanjem pene spodbujamo njegovo domišljijo. 

Obisk kmetije

Za malčke je priporočljivo, da se med nabor igrač vključi tudi tiste, ki so primerne za igro v vodi. Otroku napovemo, katero žival bo obiskal na kmetiji in mu jo nato položimo v roke, da si jo ogleda in jo posnema. V kolikor ga potapljanje glave ne moti - v to ga ne silimo - skrijemo žival pod vodo in ga vprašamo, katera žival se skriva v globinah. Malček pogleda pod vodno gladino, lahko pa potopi obraz z zaprtimi očmi in igračo pretipa. Druga različica igre ugibanja vsebuje prepoznavanje glasov. Pod vodno gladino izrečemo glasove, ki jih oddaja določena žival, otrok jih mora prepoznati in zvok pripisati izbrani živali. 

Vodna košarka

V banjo natresemo različne žoge, pa naj bodo manjše, plavajoče, lahko so težje in tudi večje. Ustvarimo igrišče, na katerem se bo otrok srečal z osnovami košarke. Na eno stran kadi postavimo koš, na drugo pa posedemo otroka. Vsak zadetek proslavimo. Zadetke lahko dela tudi na "obratni način” in sicer tako da žogo potopi pod obroč ter jo spusti, žogo pa zaradi njene manjše mase odstreli skozi obroč. Ko zadane obroč, žogo vodi okoli koša po vodni gladini in vajo ponovi. S to vajo malček v banji razvija natančnost in se uči, kako prijemati predmete v vodi, ki se mu spretno izmikajo ter ob tem spoznava kako v praksi delujejo osnove fizike. Pa se nam zdi, da se otrok samo igra, a ravno igra je zanj organizacijska oblika, skozi katero poteka njegov osebni učni proces.  

Pihanje mehurčkov

Otrok s pomočjo slamice piha mehurčke v vodo, ki je lahko z ali brez milnice. Štejemo mehurčke, ki jih napiha. V kolikor je v vodi milnica, jih mora seveda čim hitreje sam popokati preden izginejo. Vaja je odlična za okrepitev izdiha proti uporu vode, kar bo pozneje uporabno pri izdihu med plavanjem. 

Malčkom lahko bivanje v vodi naredimo zanimivo na različne načine ter mu s tem približamo veselje do vode. Ni toliko važno katere tehnične elemente otrok izvaja in kako natančno, kot pa da ima čas in prostor, da specifično gibanje sploh spozna. Slednje mu omogočimo skozi pripravljeno okolje - primerno topla voda, pripomočke in različne zgodbe. V mislih ohranimo še ta stavek, da tudi če se nekaj vode zlije iz banje zaradi vihrave igre, se je dalo do zdaj, še vsako lužo uspešno pobrisati.